Ti tips til vask af uldtøj

Det er ikke nødvendigt at vaske uld så tit. Uld er mere modstandsdygtigt mod skidt og andre stoftyper og bliver derfor ikke så hurtigt beskidt som eksempelvis bomuld eller kunststoffer. Uld er desuden “selvrensende” så du kan sagtens have ulden på mindst en dag mere, end du ville bruge et lignende produkt af bomuld.

Du kan med fordel hænge uld til tørre ude. Gerne i fugtigt vejr. Eller på en bøjle i badeværelset, når du er i bad. Ved udlufning fjernes grim lugt.

Hæng ulden udenfor og lad vejr og vind friske uldtøjet op.

Pletter på uld skal behandles nænsomt. Fjern pletter, før de tørre ind. Måske er det muligt at fjerne pletten med lidt vand. Skyl pletten med vand og dup derefter forsigtigt tørt. Gnid eller gnub aldrig på pletten, da der er risiko for at “støvede” områder opstår, der hvor pletten er eller var, og det kan ikke fjernes senere. Uld kan desuden filtre, hvis det gnubbes i fugtig tilstand.

Hvis der er pletter på tøjet, kan man med fordel hælde uldvaskemiddel med lanolin, finvaskemiddel eller opvaskemiddel på pletterne før vask, lad det side i ti minutter, før selve vask af tøjet foretages.

Uld cardigans, huer, uldsokker m.m kan sagtens vaskes sammen. Dog skal du tage hensyn til farverne. Farvet sammen og, hvid og lyse toner sammen. Fyld gerne maskinen op med andet tøj end uld, fyld dog ikke maskinen for meget, da uldprogrammer kræver lavere belastning.

Har din vaskemaskine et uldprogram, så brug denne. Hvis ikke kan det også sagtens gå med et program på 30 grader. Det vigtigste er at centrifugeringen først foregår til allersidst, da det er ved kombinationen af højere temperaturer og centrifugering på sammetid som gør at uld kan krympe.

Det er også muligt at vaske uld i hånden. Men vasker du i hånden må du ikke gnubbe tøjet eller lade det ligge i blød. Skyl grundigt, og tryk så meget vand af som muligt i for eksempel et håndklæde, men lad tøjet ligge frit til tørre.

Det er faktisk også muligt at kogevaske uld, hvis man ønsker at desinficere det. Det vigtigste er at man gør det uden at ulden kommer i bevægelse, da det er kombinationen af høje temperaturer og centrifugering der er en dårlig cocktail for uldtøj.

Lad ikke uldtøjet stå i maskinen. Centrifuger tøjet på maks antal omdrejninger – er dit uldprogram begrænset, så centirfuger efterfølgende på maks. Hæng til tørre. Tørretumbler kan bruges til noget uld, men slider på tøjet. Det har bedst af at blive hængt til tørre med det samme. Uld tørre meget hurtigere end f.eks. Bomuld. Hæng ikke stroe strikketrøjer og cardiganer på bøjle. De giver sig hurtigt og bliver “alt for lange”. Du kan med fordel lægge dem på et håndklæde på badeværelses gulvet.

Hvis uldtøjet er for lille eller forkert i form, er det muligt efter vask med forsigtige bevægelser at opnå den korrekte form og størrelse.

Vasker du uld i vaskemaskinen, og vil bruge et vaskemiddel, skal du altid bruge et vaskemiddel til finvask. Herhjemme bruger vi sæbebær til alt slags tøj med stor success.

Læg din Pacha Apacha lavendelpose ned sammen med dit uldtøj, så får det en frisk duft af lavendel og samtidig beskyttes uldtøjet mod møl. Besøg vores shop lige her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *