Plantefarve

Plante farve er, farve der er udvundet fra planter, insekter eller mineraler. Størstedelen af plantefarver kommer fra plantemateriale så som rødder, bær, bark, blade eller træ. Arkæologer har fundet eksempler på plantefarve, der er over 5000 år gammel. Og der er ikke tegn på, at teknikken har ændret sig meget over tid.

En typisk fremgangsmåde er, at putte plantefarve materialet i en gryde med varmt vand, for at kunne trække farven ud af materialet. Derefter tilføjes de tekstiler der ønskes farvet, disse varmes op ind til den ønskede farve er opnået. Typisk tilføjes også et bindingsmiddel, således at farven binder sig til tekstilen. Her er alun den mest brugte, en metal salt.

Herunder kan ses en video lavet af kvinderne bag strikkekooperativet Red Puna. Da den er på spansk, har vi oversat teksten nedenunder:

Plantefarvning udført af Red Puna

Jeg vil vise jer hvordan man farver med cochinilla og alun. Man skal bruge 60 gr. cochinilla til at farve 1 kg uld. Først skal den pulveriseres. Cochinilla farver forskellige toner af rød.

Cochinilla vokser på tuna-kaktusens blade. Cochinilla er et insekt, der lever af plantens saft.

Alt efter hvilke bindemiddel der bruges vil cochinillaen farve med en ny farve. Man kan bruge citron og alun. Bruger man citron får man en meget rød farve. Bruger man alun får man en bourdaux farve. Tidligere har man også brugt rødbede til at farve med.

Når cochinillaen er pulvariseret, opløses den i lunkent vand og blandes derefter op i en balje med kogende vand. Derefter tilføjer man bindingsmidlet, som i denne omgang er alun, det sørger for at farven binder til ulden. Og tilsidst tilsættes ulden langsomt.

Man kan se de forskellige toner af farve alt efter om det er med alun eller citron, eller begge.

Man kan også farve med rødkål og få en lille/lyse blå farve. Molle de berber giver gul og tilsidst kan man farve med Yerba Mate som giver ulden en grøn farve.